erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 42493   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42493

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

In 1913 door J. Van Uytvanck gebouwde burgerwoning, opgevat als een enkelhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een neoclassicistische penantengevel van zandhoudende kalksteen, die wordt geleed door twee brede venstertravee├źn en de smalle deurtravee tussen oplopende pilasters die gekoppelde sierconsoles en een ver uitkragende kroonlijst schragen. Kenmerkend zijn voorts de hardstenen plint, de doorlopende, steekboogvormige ontlastingsbogen in de eerste bouwlaag en de doorgetrokken lekdrempels. De bakstenen borstweringen van de bovenste bouwlaag waren oorspronkelijk voorzien van gekleurde keramiektegeltjes met bloemen- en rankenmotieven.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 74599 (bouwvergunning 03.04.1913).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42493 (Geraadpleegd op 27-10-2020)