Teksten van Stadswoning De Schalmeye

Stadswoning De Schalmeye ()

Minstens tot de 17de eeuw opklimmend rijhuis, eertijds "De Schalmeye" genoemd, van twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak, met een trapgevel in traditionele bak- en zandsteenstijl die gekenmerkt wordt door een hoge plint met recent keldergat, speklagen, muurankers met kram en krul, kruisvensters in de tweede bouwlaag en steigergaten onder de trapbekroning met overhoeks topstuk.

De hardstenen Lodewijk XV-deuromlijsting - schouderboogvormig met geprofileerd beloop op neuten, een gebogen waterlijst en een accoladevormig kalf - werd vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw toegevoegd. Verlaagde kruisvensters (1854) en in 1864 gewijzigde begane grond (bestaande toestand) ter vervanging van een drielicht, zoals het ontlastingssysteem aanduidt.

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Stadswoning ()

Vrij traditionele woning met trapgevel uit de 17de eeuw met Louis XV deuromlijsting daterend uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline