Teksten van Stadswoning De Cleynen Calsterput

Stadswoning De Cleynen Calsterput ()

Minstens tot het einde van de 17de eeuw opklimmend en als één geheel gebouwd breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, voorzien van drie dakvensters en gevat tussen aandaken met muurvlechtingen, speklagen, ankers en schouderstukken. De lijstgevel in traditionele bak- en zandsteenstijl wordt gekenmerkt door speklagen, kruisvensters, steigergaten en een geprofileerde daklijst.

In de loop van 18de eeuw toegevoegde dakvensters met gebogen fronton en negblokomlijsting in het centrale dakvenster en een driehoekig fronton en natuurstenen rechtstanden in de buitenste dakvensters.

Vermoedelijk in 1880 in classicistische zin aangepaste gevel, bepleisterd en voorzien van een geprofileerde kroonlijst en verlaagde vensters met verwijderde kruisen en hardstenen onderdorpels op consooltjes.

Heden opgesplitst in twee handelspanden met volledig gewijzigde begane grond, nummer 28A-30 uit 1945 naar ontwerp van L. Mispelter.

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

'Stadswoning ()

Ruim langshuis met twee verdiepingen uit de 17de - 18de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw; fraai uitgewerkte dakvensters met barokinslag. Zijtrapgevel. Recente winkelpui.

Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline