Gildehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildehof

Beschrijving

Gelegen naast de toegang van het Sint-Donatiusstadspark. Ondiep breedhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, met drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met schild, op de nieuwe rooilijn opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen en blauwe hardsteen. Ontpleisterde lijstgevel in classicistische stijl, gekenmerkt door een zandstenen plint, een rechthoekige deur en vensters met zandstenen latei en hoekblokken, vlakke en geprofileerde cordons in natuursteen en stucwerk en een ver uitkragende kroonlijst.

Begane grond met beluikte vensters, een houten dubbele deur onder een bovenlicht en een lage deur in de vrijstaande, één travee brede zijgevel. Recenter bijgebouw van één bouwlaag onder leien mansardedak.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie