erfgoedobject

Gildehof

bouwkundig element
ID
42507
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42507

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildehof
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen naast de toegang van het Sint-Donatiusstadspark. Ondiep breedhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, met drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met schild, op de nieuwe rooilijn opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen en blauwe hardsteen. Ontpleisterde lijstgevel in classicistische stijl, gekenmerkt door een zandstenen plint, een rechthoekige deur en vensters met zandstenen latei en hoekblokken, vlakke en geprofileerde cordons in natuursteen en stucwerk en een ver uitkragende kroonlijst.

Begane grond met beluikte vensters, een houten dubbele deur onder een bovenlicht en een lage deur in de vrijstaande, één travee brede zijgevel. Recenter bijgebouw van één bouwlaag onder leien mansardedak.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gildehof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42507 (Geraadpleegd op 25-06-2021)