erfgoedobject

Classicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
42510
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42510

Juridische gevolgen

Beschrijving

Als breedhuis opgevatte burgerwoning van vier traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een pannen zadeldak dat gevat is tussen aandaken met schouderstukken en muurvlechtingen, die wijzen op een oudere kern.

De laat 18de-eeuwse lijstgevel met hardstenen parement en gevelbrede frontonbekroning is sterk horizontaal geleed door geprofileerde waterlijsten, cordons, doorgetrokken lekdorpels, en een kroon- en tandlijst. Kenmerkend zijn de Lodewijk XVI-decoratie van spiegels, festoenen, schijf- en gestileerde bloemmotieven in de borstweringen, evenals de geriemde vensteromlijstingen die ter hoogte van de risalietvormig uitgewerkte middentravee voorzien zijn van een decoratieve sluitsteen.

In 1973 naar ontwerp van V. Broos (Leuven) gewijzigde begane grond met handelsfunctie en aparte toegang tot de wooneenheden.

Twee traveeën brede achtergevel met 19de-eeuws schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 123538 (bouwvergunning 27.09.1973).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Classicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42510 (Geraadpleegd op 25-06-2021)