Classicistisch burgerhuis

Beschrijving

Als breedhuis opgevatte burgerwoning van vier traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een pannen zadeldak dat gevat is tussen aandaken met schouderstukken en muurvlechtingen, die wijzen op een oudere kern.

De laat 18de-eeuwse lijstgevel met hardstenen parement en gevelbrede frontonbekroning is sterk horizontaal geleed door geprofileerde waterlijsten, cordons, doorgetrokken lekdorpels, en een kroon- en tandlijst. Kenmerkend zijn de Lodewijk XVI-decoratie van spiegels, festoenen, schijf- en gestileerde bloemmotieven in de borstweringen, evenals de geriemde vensteromlijstingen die ter hoogte van de risalietvormig uitgewerkte middentravee voorzien zijn van een decoratieve sluitsteen.

In 1973 naar ontwerp van V. Broos (Leuven) gewijzigde begane grond met handelsfunctie en aparte toegang tot de wooneenheden.

Twee traveeën brede achtergevel met 19de-eeuws schrijnwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 123538 (bouwvergunning 27.09.1973).