erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 42511   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42511

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Breedhuis van vier ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een steil zadeldak met een laat 18de-eeuwse gevel in classicistische stijl en een op een oudere kern wijzend aandak. Typerend voor de eenvoudige bepleisterde lijstgevel is de sterk horizontale geleding van de lage hardstenen plint, de vlakke cordonlijst, de registers van rechthoekige vensters (oorspronkelijk alle beluikt) en de sobere kroonlijst.

Voorts rechthoekige deur met fraai bovenlicht in een licht getoogde en geriemde, zandstenen omlijsting met geprofileerde waterlijst. Plint, lekdrempels, deuromlijsting en kordonlijst werden grijs geschilderd.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42511 (Geraadpleegd op 31-10-2020)