erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
42511
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42511

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van vier ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een steil zadeldak met een laat 18de-eeuwse gevel in classicistische stijl en een op een oudere kern wijzend aandak. Typerend voor de eenvoudige bepleisterde lijstgevel is de sterk horizontale geleding van de lage hardstenen plint, de vlakke cordonlijst, de registers van rechthoekige vensters (oorspronkelijk alle beluikt) en de sobere kroonlijst.

Voorts rechthoekige deur met fraai bovenlicht in een licht getoogde en geriemde, zandstenen omlijsting met geprofileerde waterlijst. Plint, lekdrempels, deuromlijsting en kordonlijst werden grijs geschilderd.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42511 (Geraadpleegd op )