Teksten van Classicistisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42512

Classicistisch burgerhuis ()

Classicistisch breedhuis van vier traveeën en tweeënhalve bouwlaag, dat waarschijnlijk in de loop van de 19de eeuw ontstond door samenvoeging van een ouder breed- en diephuis zoals de complexe dakstructuur doet vermoeden. De verhoogde lijstgevel wordt gekenmerkt door een gevelbezetting met imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping en Franse voegen in de bovenbouw, rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met diamantkopmotief in de borstweringen van de tweede bouwlaag en een kroonlijst op klossen. De empire-getinte omlijsting van de poort en het bekronende venster werd in 1919 toegevoegd. Ten opzichte van de rooilijn ietwat terugwijkende en overbouwde poorttravee met fraaie houten poortvleugels.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 78646 (bouwvergunning 24.06.1919).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Classicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128505 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Burgerhuis met twee verdiepingen uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gelijkvloerse verdieping versierd met laatclassicistisch bossagewerk. Rechthoekige koetspoort van kalkzandsteen verfraaid met empire-ornamenten; hoofdvenster van de bel-etage met zandstenen omlijsting, bekroond met een fries rustend op consoles. Grondig gewijzigde vensterindeling.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Classicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42512 (geraadpleegd op ).