erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
42514
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42514

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Bijna vrijstaande, ruime herenwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw die opgevat is als een breedhuis met enkelhuisopstand van vijf traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een pannen zadeldak.

De neoclassicistische lijstgevel is sterk horizontaal geleed door de hardstenen plint, de cementering met schijnvoegen, cordons en doorgetrokken lekdrempels, de registers van vensters - vlak omlijst in de onderbouw en geriemd in de bovenbouw - en de waterlijst onder de kroonlijst op klossen. Het enige decoratieve accent in de overigens zeer sobere gevel is de poorttravee, meer bepaald de omlijsting met verdiepte spiegels van monumentale houten koetspoort met decoratief bovenlicht, het balkon met gietijzeren balustrade, voorzien van bustes in medaillons tussen florale motieven, en het bekronende hoofdgestel van het balkonvenster. In 1958 toegevoegde reeks van dakkapellen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 114737/3724 (bouwvergunning 24.12.1958).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42514 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.