Hoekhuis ()

Heden in twee woningen opgesplitst hoekhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met een deels gecementeerde lijstgevel uit het laatste kwart van de 18de eeuw, waarvan de oorspronkelijke ordonnantie en decoratie in zandhoudende kalksteen enkel nog zichtbaar zijn in de bovenbouw van nummer 131. De vrijstaande zijgevel, voorzien van muurankers met kram en krul, en het aandak met schouderstukken wijzen op een tot de 17de eeuw opklimmende kern.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128509 (geraadpleegd op ).


Twee woningen met winkelpui ()

Oorspronkelijk een langshuis uit de 17de-18de eeuw dat later ingedeeld werd in twee woningen en gedeeltelijk verbouwd (nummer 131); vertoont een voorgevel uit einde 18de eeuw die oorspronkelijk bepleisterd was; recente winkelpui.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42515 (geraadpleegd op ).