erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
42517
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42517

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Minstens tot het begin van de 18de eeuw opklimmend diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een steil en beeldbepalend schilddak met laadvenster, geflankeerd door een overbouwde poorttravee van tweeënhalve bouwlaag die ietwat terugwijkt ten opzichte van de rooilijn. De bepleisterde lijstgevel werd vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw naar huidig uitzicht aangepast, met rechthoekige vensters voorzien van lekdrempels en een eenvoudige houten rolluikkast boven de als handelsruimte dienst doende gelijkvloerse verdieping.

Achtergevel in de vorm van een puntgevel met muurvlechtingen, ankers en een breed topstuk waartegen een schouw van recentere datum, evenals een aangebouwde lagere vleugel, grondig verbouwd en vermoedelijk ingekort.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42517 (Geraadpleegd op )