Stadswoning ()

Minstens tot het begin van de 18de eeuw opklimmend diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een steil en beeldbepalend schilddak met laadvenster, geflankeerd door een overbouwde poorttravee van tweeënhalve bouwlaag die ietwat terugwijkt ten opzichte van de rooilijn. De bepleisterde lijstgevel werd vermoedelijk in het begin van de 20ste eeuw naar huidig uitzicht aangepast, met rechthoekige vensters voorzien van lekdrempels en een eenvoudige houten rolluikkast boven de als handelsruimte dienst doende gelijkvloerse verdieping.

Achtergevel in de vorm van een puntgevel met muurvlechtingen, ankers en een breed topstuk waartegen een schouw van recentere datum, evenals een aangebouwde lagere vleugel, grondig verbouwd en vermoedelijk ingekort.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128512 (geraadpleegd op ).


Tweeverdiepingshuis ()

Tweeverdiepingshuis uit de 18de eeuw voorzien van de typische dakkapel; gewijzigd tijdens de 19de eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42517 (geraadpleegd op ).