erfgoedobject

Traditionele stadswoning

bouwkundig element
ID
42519
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42519

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tot de 17de eeuw opklimmend breedhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, met vier traveeën en twee bouwlagen onder een tegelpannen zadeldak met aandaken. Muurankers met kram en krul, steigergaten, een gecementeerde plint en dito speklagen, een korfboogpoort met natuurstenen negblokomlijsting, en rechthoekige vensters die ter hoogte van de bovenbouw in deels vernieuwde negblokomlijstingen gevat zijn, kenmerken de gevel. In 1934 toegevoegde dakkapel met frontonbekroning en meermaals gewijzigde begane grond.

Met uitzondering van de korfboogpoort, volledig gecementeerde en (later?) geblindeerde achtergevel met aansluitend een eveneens gecementeerde 19de-eeuwse dwarsvleugel van één travee en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, in de kopse gevel voorzien van rechthoekige vensters.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 94621 (bouwvergunning 20.11.1934).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009

Aanvullende informatie

Het pand werd opgenomen in de Vesaliussite. Bij de herbestemming van deze grootschalige site werd enkel de gevel van het historische pand behouden. De achterliggende structuren werden gesloopt en vervangen door nieuwe constructies.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant (2020).
Datum: 29-03-2021

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditionele stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42519 (Geraadpleegd op 07-05-2021)