Herenhuis ()

In het laatste kwart van de 18de eeuw opgetrokken herenhuis, zeker tussen 1914 en 1967 in eigendom van de Gilde van Ambachten en Neringen (Muntstraat 3), en opgevat als een breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met aandaken en schouderstukken op geprofileerd zandstenen kraagstuk. De oorspronkelijk bepleisterde lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl wordt gekenmerkt door een lage zandstenen plint, een gedrukte rondboogvormige poortomlijsting, een deur en vensters -aanvankelijk beluikt op de begane grond- in platte bandomlijsting met een trapeziumvormige sluitsteen -op de begane grond met diamantkop en in de bovenbouw met schijf- en dropmotief-, en steigergaten.

In de loop van de 19de eeuw kregen de vensters op de begane grond hardstenen lekdorpels en werd in de gedichte koetspoort een venster toegevoegd.

In 1969 in voor- en achtergevel toegevoegde dakkapellen. Volledig gecementeerde, vrijstaande zijgevel. Sterk gewijzigde achtergevel en bijgebouwen.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 120740/6638 (bouwvergunning 19.02.1968).

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Herenhuis ()

Classicistisch getint tweeverdiepingshuis uit einde 18de eeuw. Rechthoekige deur- en vensteromlijstingen van zandsteen voorzien van diamantkopsluitstenen op de benedenverdieping en rechthoekige sluitsteen met Louis XVI-ornamenten op de tweede verdieping. Rondbooginrijpoort.

Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline