Teksten van Traditioneel hoekhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42522

Traditioneel hoekhuis ()

Minstens tot het derde kwart van de 17de eeuw opklimmende breedhuizen met twee bouwlagen onder een deels pannen, deels (kunst)leien zadeldak en een vrijstaande gevel op de hoek van de Burgemeesterstraat. Tot 1962, bij de vervanging van het grootste deel van het parement (architect V. Broos), werd het zes traveeën brede geheel gekenmerkt door een barokgevel met platte banddecoratie in zandhoudende kalksteen, zoals nog zichtbaar in de bovenbouw van nummer 165.

Nummer 165. Hoekpand met een sterk beeldbepalende zijgevel, voorzien van hoekketting, schouderstukken, muurvlechtingen en -ankers, en een 18de-eeuwse uitbreiding aan de Burgemeesterstraat. De oorspronkelijke toestand van het pand is goed leesbaar in de bovenbouw: de voorgevel met steigergaten en een decoratie van horizontale en verticale platte banden, en de zijgevel met kloosterkozijn en korfboogvormig laadvenster in negblokomlijsting onder een laadbalkgat. De licht getoogde en geriemde deuromlijsting met rocaillesluitsteen, de geprofileerde waterlijst en het geriemd omlijste venster in de zijgevel, alle in blauwe hardsteen, dateren uit de tweede helft van de 18de eeuw, toen de gevel bepleisterd werd volgens de toen heersende mode. De begane grond werd herhaaldelijk gewijzigd, onder meer in 1934 toen, door verplaatsing van de deur, de opstand wijzigde van dubbelhuis naar enkelhuis. Recent ontpleisterde gevel en tot uitstalramen verlaagde vensters.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128515 (geraadpleegd op ).


Traditionele huizen (1) ()

Traditionele langshuizenbouw met twee verdiepingen uit de 17de - 18de eeuw. Overblijvende geprofileerde kroonlijst.

Nummer 161-163, voorgevel verbouwd tijdens de 20ste eeuw.

Nummer 165, arduinen steekboogdeuromlijsting uit de tweede helft van de 18de eeuw, voorzien van een met loofwerkmotief versierde sluitsteen. Puilijst. Wijziging en bepleistering: de 19de en 20ste eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditioneel hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42522 (geraadpleegd op ).