erfgoedobject

Handelspand naar ontwerp van C. Herpoel

bouwkundig element
ID
42525
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42525

Juridische gevolgen

Beschrijving

Handelspand, in 1896 naar ontwerp van C. Herpoel opgetrokken in witte baksteen met verwerking van blauwe hardsteen, zandhoudende kalksteen en geglazuurde ceramiektegels, en opgevat als breedhuis van drie traveeën -waarvan één risalietvormig uitgewerkt- en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak.

De rijk gedecoreerde neoclassicistische gevel wordt gekenmerkt door een hardstenen plint met zandstenen spiegels; een deur en uitstalraam in hardstenen omlijsting met diamantkop op trapeziumvormige sluitsteen; een houten omlijsting rond het toegangsportaal, met een hoofdgestel op voluutconsoles; geriemde vensteromlijstingen met oren, doorgetrokken lekdrempels en een hoofdgestel of fronton; een entablement met waterlijst en tand- en kroonlijst op voluutconsoles en modillons; en tegelfriezen met gestileerde bloemmotieven in hoofdgestellen en borstweringen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 58013 (bouwvergunning 26.03.1896).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Handelspand naar ontwerp van C. Herpoel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42525 (Geraadpleegd op 25-06-2021)