erfgoedobject

Stadswoning van de 17de eeuw

bouwkundig element
ID
42527
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42527

Juridische gevolgen

Beschrijving

Combinatie van een breed- en een diephuis in bak- en zandsteen, twee bouwlagen en vier traveeën onder zadelbedaking (pannen). Vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw en aangepast in de loop van de 18de en 19de eeuw.

Dub­bel­huis­op­stand met rechthoekige vensters: bewaarde hoek- en negblok­kenomlijstingen en dub­bele ont­lastings­bogen van de voormalige kruis­kozijnen; deels vernieuw­de zand­stenen lateien en onderdor­pels; houten luiken op de begane grond. Zandstenen af­ge­schuin­de sok­kel en steigergaten; rechte muurankers. De rechthoekige zandstenen deuromlijsting met pilasters onder entablement met gelede druiplijst dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Dakven­ster met hou­ten punt­ge­vel­tje.

Drie traveeën tellende achter­punt­gevel met ongelijke pe­nant­breed­te, ge­toog­de ven­sters en in de top een rechthoekig middenvenster tussen kleine vierkante zijvenstertjes.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning van de 17de eeuw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42527 (Geraadpleegd op )