Stadswoning

Langshuis met twee verdiepingen in traditionele bak- en zandsteenstijl (17de eeuw). Oorspronkelijk kruisramen (dubbele ontlastingsboogjes). Gevel aangepast tijdens de 18de en de 19de eeuw. Zandstenen deuromlijsting uit de eerste helft van de 19de eeuw.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971

Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Stadswoning van de 17de eeuw [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42527 (geraadpleegd op 23-11-2020)


Stadswoning van de 17de eeuw

Combinatie van een breed- en een diephuis in bak- en zandsteen, twee bouwlagen en vier traveeën onder zadelbedaking (pannen). Vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw en aangepast in de loop van de 18de en 19de eeuw.

Dub­bel­huis­op­stand met rechthoekige vensters: bewaarde hoek- en negblok­kenomlijstingen en dub­bele ont­lastings­bogen van de voormalige kruis­kozijnen; deels vernieuw­de zand­stenen lateien en onderdor­pels; houten luiken op de begane grond. Zandstenen af­ge­schuin­de sok­kel en steigergaten; rechte muurankers. De rechthoekige zandstenen deuromlijsting met pilasters onder entablement met gelede druiplijst dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Dakven­ster met hou­ten punt­ge­vel­tje.

Drie traveeën tellende achter­punt­gevel met ongelijke pe­nant­breed­te, ge­toog­de ven­sters en in de top een rechthoekig middenvenster tussen kleine vierkante zijvenstertjes.


Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009

Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Stadswoning van de 17de eeuw [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128641 (geraadpleegd op 23-11-2020)