erfgoedobject

Burgerhuis in régencestijl

bouwkundig element
ID: 4253   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4253

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in régencestijl, genaamd "Rouwe Cappruyn" uit de eerste helft van de 18de eeuw, drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De pui werd bij een recent restauratie gereconstrueerd naar de oorspronkelijke toestand, bekend uit bouwdossiers voor de aanpassing van de pui in 1848 en 1869. Het portaal was oorspronkelijk opgedeeld in een deur en bovenlicht door een middenkalf.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand op een plint uit blauwe hardsteen, beantwoordt aan een skeletstructuur met oplopende penanten en casementen in de borstweringen en de fries. Hetzelfde gevelpatroon kenmerkt de panden Krabbenstraat 2-4 en Suikerrui 6. Spiegelboogdeur- en vensters op de begane grond, en rechthoekige bovenvensters, alle met geprofileerde dagkanten. Spiegels met uitgeholde hoeken vullen de casementen. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1848#100 en 1869#57.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in régencestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4253 (Geraadpleegd op 05-08-2020)