Burgerhuis in régencestijl

Straat Korte Doornikstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is beschermd als monument 18de-eeuwse stadswoning

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Burgerhuis in régencestijl uit de eerste helft van de 18de eeuw, drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De pui werd bij een recent restauratie gereconstrueerd naar de oorspronkelijke toestand, bekend uit bouwdossiers voor de aanpassing van de pui in 1848 en 1869. Het portaal was oorspronkelijk opgedeeld in een deur en bovenlicht door een middenkalf.

De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand op een plint uit blauwe hardsteen, beantwoordt aan een skeletstructuur met oplopende penanten en casementen in de borstweringen en de fries. Hetzelfde gevelpatroon kenmerkt de panden Krabbenstraat 2-4 en Suikerrui 6. Spiegelboogdeur- en vensters op de begane grond, en rechthoekige bovenvensters, alle met geprofileerde dagkanten. Spiegels met uitgeholde hoeken vullen de casementen. Een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1848#100 en 1869#57.

Auteurs: Braeken, Jo