erfgoedobject

Traditionele stadswoning

bouwkundig element
ID
42532
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42532

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditionele stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditionele stadswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Traditioneel 17de-eeuws rij­huis met voornamelijk 19de-eeuwse aanpassingen. Drie traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen. Het pand werd naderhand - vóór de verbouwing in 1846 van het belendende hoekpand Karel Van Lotharingenstraat nummer 2 - aan straatzijde verhoogd met een derde bouwlaag, ook zichtbaar aan de achterzijde zie de steile helling van het zadeldak en de bewaarde zuidelijke zijtrapgevel met schouderstuk.

Bak- en zandsteenbouw met voorgevel getypeerd door een afge­schuinde plint, speklagen, aangepaste voorma­lige kruiskozijnen met hoek- en negblok­kenomlijsting en dubbele ontlastingsboog­jes op de tweede bouwlaag; muurankers op de eerste twee bouwlagen. Rechthoekige deur onder dito bovenlicht, gevat in een klassieke 19de-eeuwse pilasteromlijsting van zandsteen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 8474 (bouwvergunning 10.01.1846).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditionele stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42532 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.