erfgoedobject

Traditionele stadswoning

bouwkundig element
ID
42532
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42532

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel 17de-eeuws rij­huis met voornamelijk 19de-eeuwse aanpassingen. Drie traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen. Het pand werd naderhand - vóór de verbouwing in 1846 van het belendende hoekpand Karel Van Lotharingenstraat nummer 2 - aan straatzijde verhoogd met een derde bouwlaag, ook zichtbaar aan de achterzijde zie de steile helling van het zadeldak en de bewaarde zuidelijke zijtrapgevel met schouderstuk.

Bak- en zandsteenbouw met voorgevel getypeerd door een afge­schuinde plint, speklagen, aangepaste voorma­lige kruiskozijnen met hoek- en negblok­kenomlijsting en dubbele ontlastingsboog­jes op de tweede bouwlaag; muurankers op de eerste twee bouwlagen. Rechthoekige deur onder dito bovenlicht, gevat in een klassieke 19de-eeuwse pilasteromlijsting van zandsteen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 8474 (bouwvergunning 10.01.1846).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditionele stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42532 (Geraadpleegd op )