Herenhuis ()

Beeldbepalend ingeplant, nagenoeg vrijstaand hoekhuis met classicistisch uitzicht, te dateren eind 18de eeuw en eertijds met bijhorende stalling en koetshuis. Breedhuistype met dubbelhuisopstand, drie in hoogte verkleinende bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (pannen) tussen zijpuntgevels met aandaken, vlechtingen en schouderstukken.

Opgetrokken in baksteen met verwerking van zandsteen (en sporadisch ook vernieuwd, verwant materiaal). Onder meer voor de plint en, in de symmetrisch geordonneerde voorgevel, de karakteristieke gelijkvloerse bandomlijstingen van de benedenvensters en de brede korfboogpoort met imposten, neuten en flankerende rechtstanden, voor de typerende trapeziumvormige sluitstenen, opgenomen in de puilijst op de gelijkvloerse verdieping, en voorts voor de lekdrempels, steigergaten en rechter hoekketting.

Overige gevels verankerd, de linker zijgevel blind, de rechter zijgevel met deels behouden en deels gewijzigde ordonnantie resulterend van aanpassingen onder meer in 1848, 1853 en 1956. Aan de Vital Decosterstraat werden de aangrenzende bijgebouwen in 1950 vervangen door een garage.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 2620 (bouwvergunning 08.04.1848), dossier 15038 (bouwvergunning 12.08.1853), dossier 107678 (bouwvergunning 03.01.1950), dossier 113120 (bouwvergunning 20.06.1956).

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Herenhuis ()

Classicistisch getint herenhuis met twee en halve verdieping uit einde 18de eeuw. Brede inrijpoort, rechthoekige vensteromlijstingen van zandsteen, voorzien van een rechthoekige ietwat uitspringende sleutelsteen, platte zandstenen puilijst en cordonbanden tussen de verdiepingen. Voorgevel oorspronkelijk bepleisterd.