erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
42543
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42543

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Imposant herenhuis op U-vormige plattegrond, volgens M. Peeters voorheen het administratiegebouw van de voormalige brouwerij "Breda".

In kern klimt het pand vermoedelijk minstens op tot de 17de eeuw, zoals ook blijkt uit de bouwvergunning van 1854 voor de vroegere brouwerswoning die met twee trapgevels, verbonden door een poortgebouw, grensde aan de straat en omgevormd werd tot een neoclassicistisch ensemble. Tien jaar later, in 1864, werd het straatgebouw verbouwd tot een ruim, statig herenhuis met twee bouwlagen en acht traveeën onder pseudo-mansardedak (leien) met typische dakvensters, en voorzien van een gevelfront met uitgesproken neoclassicistisch decor, bepleisterd en geel beschilderd met verwerking van blauwe hardsteen voor de plint en het lijstwerk.

Geprononceerde ingangstravee met omlijste rechthoekige poort onder een zwaar uitgewerkt balusterbalkon voor het balkonvenster erboven. Balkonvenster onder gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden op voluutconsoles. Stijltypisch is verder de expressieve uitwerking van het gevelrisaliet met begrenzende hoek- en poortpilasters voorzien van geblokte of ingediepte schachten met schijfmotief, een druk panelen- en spiegeldecor op de borstweringen, en een karakteristieke geleding door druiplijsten en doorgetrokken lekdrempels onder de beluikte rechthoekige benedenvensters en de steekbogige bovenvensters in geriemde ooromlijsting met festoensluitsteen en fijn gedetailleerde ijzeren vensterleuningen. Gevelbeëindiging door een zwaar hoofdgestel met tand- en kroonlijst op gekoppelde, sierlijke voluutconsoles.

Eenvoudige bepleisterde achtergevel en haaks aansluitende achtergebouwen onder zadeldak, deels wit bepleisterd, ten zuiden met achterpuntgevel en zijgevel voorzien van steigergaten

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 166683 (bouwvergunning 24.03.1854), dossier 7412 (bouwvergunning 22.08.1864).
  • PEETERS M. 1983: Gids voor Oud Leuven, Antwerpen, 80.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Brouwerij Breda

  • Is deel van
    Vaartstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42543 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.