Teksten van Herenhuis

Herenhuis (2009)

Imposant herenhuis op U-vormige plattegrond, volgens M. Peeters voorheen het administratiegebouw van de voormalige brouwerij "Breda".

In kern klimt het pand vermoedelijk minstens op tot de 17de eeuw, zoals ook blijkt uit de bouwvergunning van 1854 voor de vroegere brouwerswoning die met twee trapgevels, verbonden door een poortgebouw, grensde aan de straat en omgevormd werd tot een neoclassicistisch ensemble. Tien jaar later, in 1864, werd het straatgebouw verbouwd tot een ruim, statig herenhuis met twee bouwlagen en acht traveeƫn onder pseudo-mansardedak (leien) met typische dakvensters, en voorzien van een gevelfront met uitgesproken neoclassicistisch decor, bepleisterd en geel beschilderd met verwerking van blauwe hardsteen voor de plint en het lijstwerk.

Geprononceerde ingangstravee met omlijste rechthoekige poort onder een zwaar uitgewerkt balusterbalkon voor het balkonvenster erboven. Balkonvenster onder gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden op voluutconsoles. Stijltypisch is verder de expressieve uitwerking van het gevelrisaliet met begrenzende hoek- en poortpilasters voorzien van geblokte of ingediepte schachten met schijfmotief, een druk panelen- en spiegeldecor op de borstweringen, en een karakteristieke geleding door druiplijsten en doorgetrokken lekdrempels onder de beluikte rechthoekige benedenvensters en de steekbogige bovenvensters in geriemde ooromlijsting met festoensluitsteen en fijn gedetailleerde ijzeren vensterleuningen. Gevelbeƫindiging door een zwaar hoofdgestel met tand- en kroonlijst op gekoppelde, sierlijke voluutconsoles.

Eenvoudige bepleisterde achtergevel en haaks aansluitende achtergebouwen onder zadeldak, deels wit bepleisterd, ten zuiden met achterpuntgevel en zijgevel voorzien van steigergaten

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 166683 (bouwvergunning 24.03.1854), dossier 7412 (bouwvergunning 22.08.1864).
  • PEETERS M. 1983: Gids voor Oud Leuven, Antwerpen, 80.

Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009


Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128858 (geraadpleegd op 14-04-2021)


Herenhuis (1971)

Groot herenhuis met twee verdiepingen uit de 19de eeuw. Typisch zijn onder meer de vensteromlijstingen met stucwerk en de uitgewerkte houten modillons onder de uitstekende gootlijst.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971


Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42543 (geraadpleegd op 14-04-2021)