erfgoedobject

Tympelhof

bouwkundig element
ID
42549
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42549
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Genoemd naar de patriciërsfamilie uit de 15de eeuw die er gevestigd was; tijdens de 18de eeuw residentie van de Graaf van Merode, prins van Rubempré; in beslag genomen tijdens de Franse Revolutie en verkocht aan een burger van Leuven. Complex huis in traditionele bak- en zandsteenstijl met barokinslag (17de eeuw). Trapgevel met rondboogdeur en kruisvensters (al dan niet intact behouden). Achterbouw afgewerkt met lobgevels. Verbouwingen uit 19de en 20ste eeuw.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Tympelhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42549 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.