Laatclassicistisch ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Laat-classicistisch ensemble van twee dubbelhuizen, 1810 gedateerd, met tien traveeën, twee bouwlagen en een mezzanino onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat), voorzien van een aandak met schouderstuk en muurvlechtingen.

De in 1936 ontpleisterde lijstgevel, opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen, wordt gekenmerkt door een korfboogvormige koetspoort (1936) centraal in de gevel, rechthoekige deuren en vensters - beluikt op de begane grond en voorzien van hoekblokken, lateien en hardstenen lekdrempels - en gedichte steigergaten. De gevel wordt horizontaal geleed door middel van de zandstenen plint, dito puilijst en cordons, en de houten kroonlijst.

Gewelfde kelders en ingrijpend gewijzigd interieur naar ontwerp van R.J. Vandendael (1979-80).

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 96796 (bouwvergunning 07.05.1936).