erfgoedobject

Laatclassicistisch ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
42550
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42550

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laat-classicistisch ensemble van twee dubbelhuizen, 1810 gedateerd, met tien traveeën, twee bouwlagen en een mezzanino onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat), voorzien van een aandak met schouderstuk en muurvlechtingen.

De in 1936 ontpleisterde lijstgevel, opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen, wordt gekenmerkt door een korfboogvormige koetspoort (1936) centraal in de gevel, rechthoekige deuren en vensters - beluikt op de begane grond en voorzien van hoekblokken, lateien en hardstenen lekdrempels - en gedichte steigergaten. De gevel wordt horizontaal geleed door middel van de zandstenen plint, dito puilijst en cordons, en de houten kroonlijst.

Gewelfde kelders en ingrijpend gewijzigd interieur naar ontwerp van R.J. Vandendael (1979-80).

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 96796 (bouwvergunning 07.05.1936).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Laatclassicistisch ensemble van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42550 (Geraadpleegd op )