erfgoedobject

Stadswoning met muurkapelletje

bouwkundig element
ID
42551
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42551

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zeker tot het eerste kwart van de 17de eeuw opklimmend dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een steil pannen zadeldak, voorzien van een aandak met schouderstuk.

De gevel wordt gekenmerkt door een gecementeerde plint, een deur en rechthoekige vensters - beluikt op de begane grond en gevat in een negblokomlijsting onder een dubbel ontlastingssysteem -, muurankers met kram en krul en gedichte steigergaten onder de houten tand- en kroonlijst. Vermoedelijk op het einde van de 19de eeuw rood geschilderde gevel met toevoeging van witte knipvoegen en accentuering van de sluitstenen in de ontlastingsbogen.

Uiterst rechts in de gevel, op de scheiding met het aanpalende pand (nummer 34), een muurkapelletje, gevat in een zandstenen rondboogomlijsting met imposten en een sluitsteen waarop het initiaal "M", bekroond door een barokcartouche, 1632 gedateerd.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning met muurkapelletje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42551 (Geraadpleegd op )