Teksten van Stadswoning met muurkapelletje

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42551

Stadswoning met muurkapelletje ()

Zeker tot het eerste kwart van de 17de eeuw opklimmend dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een steil pannen zadeldak, voorzien van een aandak met schouderstuk.

De gevel wordt gekenmerkt door een gecementeerde plint, een deur en rechthoekige vensters - beluikt op de begane grond en gevat in een negblokomlijsting onder een dubbel ontlastingssysteem -, muurankers met kram en krul en gedichte steigergaten onder de houten tand- en kroonlijst. Vermoedelijk op het einde van de 19de eeuw rood geschilderde gevel met toevoeging van witte knipvoegen en accentuering van de sluitstenen in de ontlastingsbogen.

Uiterst rechts in de gevel, op de scheiding met het aanpalende pand (nummer 34), een muurkapelletje, gevat in een zandstenen rondboogomlijsting met imposten en een sluitsteen waarop het initiaal "M", bekroond door een barokcartouche, 1632 gedateerd.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning met muurkapelletje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128553 (geraadpleegd op ).


muurkapelletje ()

Baroknis, gedateerd 1632.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning met muurkapelletje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42551 (geraadpleegd op ).