erfgoedobject

Stadswoning met achterhuis

bouwkundig element
ID
42557
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42557

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vroeg 18de-eeuws diephuis van drie traveeën, twee volwaardige bouwlagen en twee zolderverdiepingen onder een aangepast, zwart pannen zadeldak. De verankerde puntgevel met dubbelhuisopstand was in de 18de eeuw ongetwijfeld gekaleid en wordt gekenmerkt door een hoekketting, een hardstenen winkelpui - recent volledig vernieuwd naar een vermoedelijk laat-18de-eeuws model -, door vensters in negblokomlijstingen, en een puntige geveltop met muurvlechtingen en zandkalkstenen schouderstukken die door de verhoging van het dak volledig ingemetseld zijn.

Het L-vormige achterhuis - zichtbaar van op de Dijlebrug in de Brusselsestraat en "hard" gerestaureerd in het laatste kwart van de 20ste eeuw - heeft een achteruitgang met een smal trapje naar de Dijle, en toont nog sporen van een zandkalkstenen plint.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning met achterhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42557 (Geraadpleegd op 22-06-2021)