erfgoedobject

Classicistische burgerhuis

bouwkundig element
ID
42559
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42559

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een oorspronkelijk bepleisterde of gekaleide lijstgevel die gekenmerkt wordt door een afgeschuinde, zandkalkstenen plint en door een in de tweede helft van de 18de eeuw te dateren steekboogvormige deur in een zandkalkstenen omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen en geprofileerde waterlijst.

De rechthoekige vensters zijn in de eerste bouwlaag gevat in een hardstenen platte bandomlijsting met doken - wijzend op luiken - en hebben in de tweede bouwlaag zandkalkstenen lateien en hardstenen lekdrempels. De gevel heeft muurankers van verschillende grootte - al dan niet met kram en krul - en een vernieuwd baksteenparement.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Classicistische burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42559 (Geraadpleegd op )