Teksten van Classicistische burgerhuis

Classicistische burgerhuis (2009)

Classicistisch breedhuis van vier travee├źn en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een oorspronkelijk bepleisterde of gekaleide lijstgevel die gekenmerkt wordt door een afgeschuinde, zandkalkstenen plint en door een in de tweede helft van de 18de eeuw te dateren steekboogvormige deur in een zandkalkstenen omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen en geprofileerde waterlijst.

De rechthoekige vensters zijn in de eerste bouwlaag gevat in een hardstenen platte bandomlijsting met doken - wijzend op luiken - en hebben in de tweede bouwlaag zandkalkstenen lateien en hardstenen lekdrempels. De gevel heeft muurankers van verschillende grootte - al dan niet met kram en krul - en een vernieuwd baksteenparement.


Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs:  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum: 2009


Je kan deze pagina citeren als: Mondelaers, Lydie; Verloove, Claartje: Classicistische burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/128560 (geraadpleegd op 13-04-2021)


Steekboogdeur (1971)

Steekboogdeur uit de tweede helft van de 18de eeuw. Vlakke zandstenen omlijsting en onversierde sleutelsteen, bekroond met een gestrekte waterlijst.


Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum: 1971


Je kan deze pagina citeren als: de Crombrugghe, Anne; Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline: Classicistische burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42559 (geraadpleegd op 13-04-2021)