erfgoedobject

Winkelhuis in Louis-Philippestijl

bouwkundig element
ID: 4256   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4256

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van de heer Thys, naar een ontwerp door de architect Joseph Antoine Hompus uit 1861. Gelijktijdig liet Thys aan de overzijde van de straat een tweede winkelhuis optrekken. Mogelijk was hij ook de bouwheer van een burgerhuis door Hompus uit 1860 in de Sint-Paulusstraat.

De winkelhuizen Thys behoren tot het rijpe oeuvre van Joseph Antoine Hompus, van wie in Antwerpen een groot aantal bouwprojecten zijn teruggevonden uit de jaren 1858 tot 1878. Gezien zijn leeftijd valt het niet uit te sluiten dat hij al sinds midden jaren 1830 actief was. De productie van Hompus bestaat hoofdzakelijk uit burgerhuizen, die in stijl evolueren van de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1860, naar een conventioneel neoclassicisme tijdens de jaren 1870. Tot zijn meest prestigieuze realisaties behoren het hotel Van Noten in de Leguit, en het Museum Nottebohm in de Mutsaardstraat, beide uit 1866. Zoon Ferdinand Hompus volgde zijn vader vanaf 1875 op met een eigen praktijk.

Rijwoning van twee travee├źn en vier bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, is de lijstgevel vandaag gedecapeerd, opgetrokken uit baksteenmetselwerk. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, op de eerste twee verdiepingen met vlakke omlijstingen en cordonvormende lekdrempels. Daarbij wordt de eerste verdieping geaccentueerd door een entablement en stucsleutels; individuele lekdrempels in de topgeleding. Van het klassieke hoofdgestel is de oorsponkelijk houten kroonlijst op klossen en tandlijst vernieuwd. De oorspronkelijke, klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement vanaf een hardstenen plint, is verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1861#35.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in Louis-Philippestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4256 (Geraadpleegd op 27-01-2020)