Sint-Lambertuskapel

• is aangeduid als beschermd monument Kapel Sint-Lambertus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Lambertuskapel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arenbergpark

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Arenbergpark en omgeving

Beschrijving

Overblijfselen van de voormalige romaanse parochiekerk (11de-13de eeuw). Fraaie doch kleine, gaaf bewaarde romaanse toren en belangrijke resten van de oorspronkelijke zandstenen bovenmuren der vier door opgemetselde pijlers gemarkeerde traveeën; zijbeuken en koor (met vlakke sluiting?) afgebroken tijdens de 19de eeuw bij de verbouwing van de kerk tot woonhuis.

Interessante restauratie en moderne aanpassing door R.M. Lemaire (1965).

Mobilair. Voor de deur, modern Onze-Lieve-Vrouwebeeld door J. Williame en binnenin, kruisbeeld (16de eeuw) herkomstig van de Sint-Jacobskerk.