erfgoedobject

Hoekpand met traditionele kern

bouwkundig element
ID
42572
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42572
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit pand, gelegen op de hoek met de Broekstraat heeft momenteel een eind 19de- of begin 20ste-eeuws uitzicht, maar bevat voortgaande op de steile dakhelling en de linkse zijtuitgevel met aandak, schouderstukken en vlechtingen ongetwijfeld een traditionele kern die zou kunnen teruggaan tot de bebouwing van het voormalige gehucht Vinkenbosch, dat aan de basis ligt van de oorsprong en de ontwikkeling van de site rond de Abdij van Park; Vinkenbosch was een domein van de Parkabdij dat omwille van zijn specifieke ligging, net als de abdij zelf deel uitmaakte van de 'Kuip van Leuven', het rechtsgebied van de stad. Het terrein had een oppervlakte van ongeveer 16 hectare en was in handen van het Weldadigheidsbureau van de stad. In de atlas van de Parkabdij is er in deze omgeving duidelijk bebouwing aanwezig.

Hoekpand van twee bouwlagen onder steil zadeldak met de nok parallel aan de straat, momenteel met kunstleien bekleding. De lijstgevel aan de straat is gecementeerd met schijnvoegen en heeft op de begane grond een neoclassicistisch uitgewerkte pui met centrale deur gevat tussen twee puivensters, refererend aan de voormalige functie, naar verluidt café en winkel. Aflijnende kroonlijst op tandlijst en diamantkopconsoles. Het bekronende paneel in geprofileerde omlijsting bevatte voorheen vermoedelijk de benaming. Het rechthoekige bovenvenster is gevat in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen, voorzien van een diamantkop en guirlande. Het diamantkopmotief wordt herhaald in de fries onder de eenvoudige houten kroonlijst. De rechter zijgevel kreeg een nieuw parement.


Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42572 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.