Teksten van Hoekpand met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42572

Hoekpand met traditionele kern ()

Dit pand, gelegen op de hoek met de Broekstraat heeft momenteel een eind 19de- of begin 20ste-eeuws uitzicht, maar bevat voortgaande op de steile dakhelling en de linkse zijtuitgevel met aandak, schouderstukken en vlechtingen ongetwijfeld een traditionele kern die zou kunnen teruggaan tot de bebouwing van het voormalige gehucht Vinkenbosch, dat aan de basis ligt van de oorsprong en de ontwikkeling van de site rond de Abdij van Park; Vinkenbosch was een domein van de Parkabdij dat omwille van zijn specifieke ligging, net als de abdij zelf deel uitmaakte van de 'Kuip van Leuven', het rechtsgebied van de stad. Het terrein had een oppervlakte van ongeveer 16 hectare en was in handen van het Weldadigheidsbureau van de stad. In de atlas van de Parkabdij is er in deze omgeving duidelijk bebouwing aanwezig.

Hoekpand van twee bouwlagen onder steil zadeldak met de nok parallel aan de straat, momenteel met kunstleien bekleding. De lijstgevel aan de straat is gecementeerd met schijnvoegen en heeft op de begane grond een neoclassicistisch uitgewerkte pui met centrale deur gevat tussen twee puivensters, refererend aan de voormalige functie, naar verluidt café en winkel. Aflijnende kroonlijst op tandlijst en diamantkopconsoles. Het bekronende paneel in geprofileerde omlijsting bevatte voorheen vermoedelijk de benaming. Het rechthoekige bovenvenster is gevat in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen, voorzien van een diamantkop en guirlande. Het diamantkopmotief wordt herhaald in de fries onder de eenvoudige houten kroonlijst. De rechter zijgevel kreeg een nieuw parement.


Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2013: Hoekpand met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/151331 (geraadpleegd op ).


Hoekpand ()

Langshuis met twee verdiepingen en steil zadeldak uit de 17de eeuw(?). Aanpassing en cementbepleistering van de voorgevel uit de 19de eeuw; ten dele afgebroken circa 1965.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs:  Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Genicot L. & Van Aerschot S. & de Crombrugghe A. & Sansen H. & Vanhove J. 1971: Hoekpand met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/42572 (geraadpleegd op ).