erfgoedobject

Modernistische villa

bouwkundig element
ID
42586
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42586

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modern woonhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Moderne woning uit 1933, gebouwd naar ontwerp van architect J. Franssen.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971

Aanvullende informatie

De bouwaanvraag voor deze villa werd in 1932 ingediend door Arthur Fauville, professor aan de Leuvense universiteit. De plannen bij de aanvraag getuigden echter van een meer traditioneel ontwerp. In de effectieve uitvoering koos architect Josse Franssen voor een opvallend modernisme, aansluitend bij de Nieuwe Zakelijkheid, waarvan zowel het exterieur als de planindeling getuigen. De woning is het eerste voorbeeld in zijn oeuvre in de lijn van de modernistische stijl van Le Corbusier, die hij uitpuurde in latere ontwerpen. De tuin zou aanvankelijk aangelegd zijn volgens dezelfde modernistische principes door tuinarchitect Jean Canneel-Claes, maar hiervan zijn geen sporen meer aanwezig in de huidige aanleg.

  • ELSEN L. 2018: Villa Fauville, onuitgegeven tekst, Dienst Onroerend Erfgoed, Leuven.
Datum: 06-01-2021

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Modernistische villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42586 (Geraadpleegd op 27-02-2021)