Modernistische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modern woonhuis

Moderne woning uit 1933, gebouwd naar ontwerp van architect J. Franssen.

Aanvullende informatie

De bouwaanvraag voor deze villa werd in 1932 ingediend door Arthur Fauville, professor aan de Leuvense universiteit. De plannen bij de aanvraag getuigden echter van een meer traditioneel ontwerp. In de effectieve uitvoering koos architect Josse Franssen voor een opvallend modernisme, aansluitend bij de Nieuwe Zakelijkheid, waarvan zowel het exterieur als de planindeling getuigen. De woning is het eerste voorbeeld in zijn oeuvre in de lijn van de modernistische stijl van Le Corbusier, die hij uitpuurde in latere ontwerpen. De tuin zou aanvankelijk aangelegd zijn volgens dezelfde modernistische principes door tuinarchitect Jean Canneel-Claes, maar hiervan zijn geen sporen meer aanwezig in de huidige aanleg.

• ELSEN L. 2018: Villa Fauville, onuitgegeven tekst, Dienst Onroerend Erfgoed, Leuven.