erfgoedobject

Landhuis Jezuïetenhof en hoeve

bouwkundig element
ID
42587
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42587

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig buitengoed der jezuïeten. Heden eigendom van het Jozefietencollege. Ruim, voorheen volledig omgracht landhuis met drie verdiepingen en een hoog leien tentdak voorzien van twaalf dakkapellen en bekroond met een kleine appel en windwijzer.

Merkwaardig gebouw opgetrokken uit bak- en zandsteen en behorend tot de rijke uitvoeringen van de traditionele stijl uit de eerste helft van de 17de eeuw. Hoge zandstenen sokkel met afschuining, voorzien van lage korfboogdeurtjes (toegang tot de kelder); hoekkettingen, speklagen en kruisvensters met doorlopende, geprofileerde onderdorpel op de bovenverdieping; fraai uitgewerkte houten modillons onder de uitstekende dakrand (hoekbalken in de vorm van een gestileerd dier). Classicistisch getinte deuromlijstingen, overwelfd portaal, bordes en deurvensters (bel-etage), uitgevoerd in zandsteen, einde 18de eeuw. Overigens bijzonder goed bewaard.

Nabijgelegen hoevegebouwen, eveneens opgericht in traditionele bak- en zandsteenstijl en grosso modo daterend uit de 17de-18de eeuw. Vrij sterk verbouwd geheel, gemarkeerd door een vierkante toren met duifhuis onder tentdak en windwijzer; met ijzer verankerde korfbooginrijpoorten van zandsteen en half kruisraampje op de verdieping.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis Jezuïetenhof en hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42587 (Geraadpleegd op )