Landhuis Jezuïetenhof en hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Leuven
Deelgemeente Heverlee
Straat Kapeldreef
Locatie Kapeldreef zonder nummer, 46A-C, Leuven (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Leuven (actualisaties: 25-09-2006 - 25-09-2006).
  • Adrescontrole Leuven (adrescontroles: 17-07-2007 - 17-07-2007).
  • Inventarisatie Leuven (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Buitengoed der jezuïeten

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Landhuis Jezuïetenhof
gelegen te Kapeldreef zonder nummer (Leuven)

Deze bescherming is geldig sinds 18-02-1949.

Beschrijving

Voormalig buitengoed der jezuïeten. Heden eigendom van het Jozefietencollege. Ruim, voorheen volledig omgracht landhuis met drie verdiepingen en een hoog leien tentdak voorzien van twaalf dakkapellen en bekroond met een kleine appel en windwijzer.

Merkwaardig gebouw opgetrokken uit bak- en zandsteen en behorend tot de rijke uitvoeringen van de traditionele stijl uit de eerste helft van de 17de eeuw. Hoge zandstenen sokkel met afschuining, voorzien van lage korfboogdeurtjes (toegang tot de kelder); hoekkettingen, speklagen en kruisvensters met doorlopende, geprofileerde onderdorpel op de bovenverdieping; fraai uitgewerkte houten modillons onder de uitstekende dakrand (hoekbalken in de vorm van een gestileerd dier). Classicistisch getinte deuromlijstingen, overwelfd portaal, bordes en deurvensters (bel-etage), uitgevoerd in zandsteen, einde 18de eeuw. Overigens bijzonder goed bewaard.

Nabijgelegen hoevegebouwen, eveneens opgericht in traditionele bak- en zandsteenstijl en grosso modo daterend uit de 17de-18de eeuw. Vrij sterk verbouwd geheel, gemarkeerd door een vierkante toren met duifhuis onder tentdak en windwijzer; met ijzer verankerde korfbooginrijpoorten van zandsteen en half kruisraampje op de verdieping.

Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs: Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline & de Crombrugghe, Anne

Datum tekst: 1971

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Heverlee

Heverlee (Leuven)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.