Parochiekerk Sint-Mauritius

Gemeente Linter

• Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Mauritius

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Mauritius: orgel
gelegen te Langstraat zonder nummer (Linter)

Beschrijving

Neoclassicistische basilicale constructie, gerestaureerd in 1959 door J. Stas (zie plaat onder de toren).

Mobilair: middeleeuwse doopvont, versierd met vier engelenhoofden, ter afscheiding van taferelen, die het Laatste Oordeel voorstellen.

Aanvullende informatie

Het orgel in de Sint-Mauritiuskerk werd circa 1860 gebouwd in een oudere orgelkast (eind 18de eeuw). Het instrument is vermoedelijk van de hand van A. Clerinx uit Sint-Truiden, af te leiden uit verschillende constructie-eigenschappen. De auteur van de transformatie is niet bekend. Het orgel onderging vermoedelijk in 1959 een grote onderhoudsbeurt, ter gelegenheid van de restauratie van de kerk.

• FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen, deel IIb. Brabant arrondissement Leuven, Brussel, 387-389.

Mortier, Sophie (20-03-2015 )