De Pepel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Pepel

Beschrijving

Winkelhuis in second-empirestijl op de hoek van Kaasrui en Korte Koepoortstraat, volgens de bouwaanvraag uit 1860 opgetrokken in opdracht van de gebroeders Schoesetters. Deze drukkersfamilie van voornamelijk school- en kerkboeken, was sinds 1766 op dit perceel gevestigd. De drukkerij werd opgericht door Jacobus Simon Schoesetters (Antwerpen, 1749-Antwerpen, 1822), en voortgezet door zijn weduwe Marie Kemp (Antwerpen, 1776-1843) en zoon J.B. Schoesetters (°Antwerpen, 1804). Deze laatste was een pionier van de lithografie en kleurendruk in Antwerpen. De reliëfs op de gevel verbeelden het drukkersambacht. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper nog aannemer af te leiden. Het hoekperceel van Kaasrui en Korte Koepoortstraat werd voor de verbreding ingenomen door een traditioneel pand dat minstens opklom tot de 16de eeuw, met een trapgevel aan de Kaasrui, en een overkragende, houten puntgevel in de Korte Koepoortstraat.

Afgeschuind hoekhuis van vijf traveeën en vier bouwlagen onder een schilddak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, in de topgeleding voorzien van smeedijzeren sierankers, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Regelmatig van ordonnantie, legt de compositie de klemtoon op de afgeschuinde, hoger opgetrokken hoektravee. Het rechthoekige, hardstenen winkelportaal, gevat in een geriemde omlijsting tussen pilasters, wordt geaccentueerd door een balkon met voluutconsoles en ijzeren borstwering. De borstwering met guirlande van het bovenste venster, draagt het bouwjaar “1860”. Een omlijste ronde oculus in de top en een houten, driehoekig pseudo-fronton op gekoppelde consoles vormen de bekroning. Het winkelportaal werd oorspronkelijk geflankeerd door twee eenvoudige, klassieke houten winkelramen met pilasters en entablement. De bovenbouw is opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in verkleinende ordonnantie. Daarbij onderscheiden de hoek- en beide flankerende traveeën zich door geriemde omlijstingen met oren en neuten, cordonvormende lekdrempels en een verticale geleding door pilasters met ingediepte schacht, in kolossale orde over de bovenste twee verdiepingen. Entablementen op consoles, waarvan de fries is versierd met stucreliëfs die het drukkersambacht verbeelden (opengeslagen boek, putti met drukpers), en ijzeren vensterleuningen, accentueren de bel-etage. Het klassieke hoofdgestel is verrijkt met een casementenfries, lijstwerk, een tandlijst en gekoppelde consoles onder de geprofileerde houten kroonlijst. Eenvoudiger van opzet zijn de laatste twee traveeën, oorspronkelijk met schijnvoegen, een rechthoekig venster en privé-inkom op de begane grond, en bovenvensters met geriemde omlijstingen en individuele lekdrempels. De huidige, houten winkelramen met pilasters en een overstekende rolluikkast tussen bewerkte, consoles dateren uit de vroege jaren 1900.

• VERHELST J. 1966: De Antwerpse drukkerijen 1794-1914, De Gulden Passer 44, 162-163.