erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
42620
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42620

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gesloten hoeve van bak- en zandsteen uit de tweede helft van de 18de eeuw. Dubbelhuis met twee verdiepingen, gevat tussen twee lagere bijbouwen en bekroond met een geprofileerde lijst en een gebogen zadeldak met twee dakkapellen; zandstenen plint en hoekkettingen; steekboogvensters voorzien van weinig uitspringende sluitstenen; gelijksoortige, doch meer uitgewerkte deur geflankeerd door pilasters met ingediepte schachten, die rusten op neuten en uitlopen op imposten in het verlengde van de geprofileerde tussendorpel; latei gemarkeerd door een kleine, ietwat uitstekende waterlijst. Opnieuw gevoegde gevel.

Aanhorigheden afgedekt met zadeldaken; zijgevels voorzien van schouderstukken en muurvlechtingen. Poorttoren met schilddak. Recente bijbouwen aan de achterzijde van het erf.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42620 (Geraadpleegd op 15-06-2021)