Teksten van Pastorie Sint-Kwintensparochie

Pastorie Sint-Kwintensparochie ()

De pastorie van de Sint-Kwintensparochie is gelegen vlak naast de kerk en vormt een goed bewaard voorbeeld van een classicistische plattelandspastorie met een overwegend classicistische interieur.

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Kwintensparochie is gelegen naast de kerk en werd rond 1776 gebouwd ter vervanging van de in 1635 door brand vernielde pastorie. Het gebouw is opgevat als een traditioneel dubbelhuis (15,3 bij tien meter) met twee bouwlagen van vijf traveeën onder een licht zwenkend zadeldak (natuurleien) afgewerkt met aandaken en schouderstukken. Ze is opgetrokken in baksteen met gebruik van Gobertange voor plint, regelmatige hoekkettingen en omlijstingen. De gegroefde pilasters die de drie middelste traveeën belijnen steunden tot begin jaren 1970 een entablement en een bekronend driehoekig fronton, verrijkt met stucwerk en een oculus. Het was alleszins reeds verdwenen in 1975 toen er door het studiebureau J. Mombaers uit Tienen herstellingswerken werden uitgevoerd.

De evenwichtig symmetrische opbouw wordt bepaald door grote vensters in een fraai geprofileerde, rechthoekige omlijsting met sluitsteen en een eveneens rechthoekige deur met bovenlicht in een gelijkaardige omlijsting met druiplijst. In de vrijwel identieke achtergevel ontbreken de hoekkettingen en is de deels voorziene plint, zoals ook in de zijgevel, uitgevoerd in kwartsiet van Wommersom.

De zijgevels zijn, op een zoldervenstertje na, volledig blind. Het schrijnwerk (oorspronkelijk binnenluiken) werd overal vernieuwd. Tegen de rechterzijgevel een eenlaagse annex, rond 1976 opgetrokken in recuperatiemateriaal en dit ter vervanging van het origineel dienstgebouwtje.

Inwendig bleef de indeling met brede dwarsgang en vier aansluitende vertrekken vrijwel ongewijzigd, evenals de dragende structuur met moerbalken en twee eiken kapspanten (recuperatie of herstel?). Van de classicistische stoffering bleven opmerkelijk veel elementen bewaard waaronder geprofileerde stucplafonds en vier schouwboezems in stucwerk met bijhorende houten mantels.

Merkwaardig is eveneens de vrij monumentale, ingekaste balustertrap en de fraai bewerkte kelderdeur, rechts in de dwarsgang met diagonaal geplaatste grijs-zwarte natuurstenen vloer met sierboord van cementtegels. De twee overwelfde kelders onder de rechter woonhelft bezitten een trap en bevloering in Gobertange. De verdieping met brede overloop bevat naast sober geprofileerde stucplafonds eveneens enkele originele opklampte deuren en een zolderdeur met kattengat. De meeste paneeldeuren in de woning zijn vermoedelijk 19de-eeuws.

De inplanting van parochiezaal en jeugdbeweginglokalen domineert de nog deels ommuurde tuin van de pastorie.

• BOYEN P. e.a. 1991: Linter. Een wandeling door de 20ste eeuw, Linter.
  • LEFEVER F.A. 1988: De architectenfamilie Van Arenbergh, Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en Omgeving 28, 3-40.
  • TULKENS L. 1962-1963: Het geestelijk leven te Wommersom, Brabantse Folklore, 244-261; 450-474 (1962) en 433-474 (1963).
  • WAUTERS A. 1875: Géographie et histoire des communes belges. Arrondissement de Louvain. Canton de Tirlemont, Brussel, 38-51.

Bron: Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB002219, Pastorie Sint-Kwintensparochie met tuin.
Auteurs:  Paesmans, Greta

Pastorie ()

Naast de kerk gelegen, merkwaardig dubbelhuis met twee verdiepingen en gebogen bedaking, blijkbaar opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.

De bakstenen constructie wordt verfraaid met regelmatige hoekkettingen van zandsteen en met van Franse voegen voorziene pilasters die de gevel ritmeren en het classicistisch entablement en driehoekig fronton dragen; laatstgenoemde is verrijkt met verheven stucwerk en een oculus. Rechthoekige vensters met geprofileerde omlijsting en sluitsteen; gelijksoortige deur gemarkeerd door een kroonlijst.