erfgoedobject

Gesloten hoeve Beenshof

bouwkundig element
ID
42627
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42627

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrij omvangrijke gesloten hoeve uit de 18de eeuw. Poortgebouw met duifhuis voorzien van een zandstenen rondboogpoort waarboven een schild en de leus VIRTUS INFIRMITATE PERFECIT prijken. Een gedeelte van de onderbouw der omheiningsmuur is van breuksteen.

Woon- en dienstruimten geschikt rondom een ruime, rechthoekige binnenplaats. Op de langszijden, stallen gedateerd 1764. Homogeen ensemble van baksteen met zandstenen omlijstingen rondom de steekboogdeuren en -venstertjes. Op de korte zijde: ruime langsschuur (ingrijpend verbouwd). Ertegenover het boerenhuis met één verdieping voorzien van rechthoekige vensters (voorheen voorzien van kruiskozijnen) met zandstenen omlijsting, bekroond met een geïncurveerde lijst; Frans classicistische deur met geprofileerde omlijsting en tussendorpel.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve Beenshof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42627 (Geraadpleegd op )