Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van juffrouw A. van den Bleeken, naar een ontwerp door de architect Charles Dens uit 1882. Omstreeks 1992 gesloopt voor de uitbreiding van de Stadsbibliotheek.

Het winkelhuis Van den Bleken is representatief voor het rijpe oeuvre van Charles Dens, die actief was van omstreeks 1870 tot omstreeks 1915. Hij liet een veeleer conventioneel oeuvre na, dat hoofdzakelijk uit burgerhuizen en winkelpanden bestaat, zowel in neoclassicistische stijl als met invloeden van de neo-Vlaamserenaissance.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en een entablement, dat oorspronkelijk werd bekroond door een gevelbrede ijzeren balkonborstwering. Horizontaal geleed, is de opstand opgebouwd uit gestapelde registers met rechthoekige vensters, pilasters en een entablement. Behalve het balkon, wordt de bel-etage geaccentueerd door pilasters met deels gegroefde schacht. Een klassiek hoofdgestel met casementen en het bouwjaar “1882” in de fries, en een gebroken, houten kroonlijst met tandlijst op consoles, vormt de gevelbeëindiging. De middentravee mondt uit in een markant dakvenster met pilasters, oorspronkelijk geflankeerd door voluten, afgewerkt met een entablement, een topstuk met driehoekig fronton en bolornamenten; rondboogopening met geblokte omlijsting.