Gouden Duyve ()

Breedhuis met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, mogelijk in oorsprong een samenstel van twee panden. De oorspronkelijk twee bouwlagen constructie werd in 1830 in neoclassicistische stijl aangepast en verhoogd met een derde bouwlaag, in opdracht van Joseph Stelzig. De heer A. van der Sanden liet in 1887 door de aannemer Louis Peeters-Gowie de huidige winkelpui aanbrengen. Het barokpoortje in de linker travee vormt de achteruitgang van Melkmarkt 15.

Brede rijwoning van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is vermoedelijk deels opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, op de eerste twee bouwlagen verankerd door muurankers met gekrulde spie. Laat-barokke rondboogdeur uit blauwe hardsteen, te dateren in de eerste helft van de 18de eeuw, in de derde travee. Geprofileerd, kwarthol beloop met neuten, gelede imposten en een sluitsteen. Deze is geïntegreerd in een vierdelige, klassieke houten winkelpui met bewerkte pilasters en een entablement, waarvan de kroonlijst met tandlijst steunt op gekoppelde voluutconsoles. Registers van rechthoekige en haast vierkante vensters met individuele lekdrempels op de bovenverdiepingen. Een klassiek hoofdgestel met een eenvoudige, houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#464 en 1887#444.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gouden Duyve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204171 (geraadpleegd op ).


Gouden Duyve ()

Breedhuis van zes traveeën en drie verdiepingen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met oude kern; derde verdieping opgetrokken in 1830, en nog later voorzien van een fraaie houten winkelpui. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel voorzien van muurankers met krulmotief (eerste en tweede bouwlaag). Rechthoekige vensters met lekdrempels.

Merkwaardige poortomlijsting van beschilderde blauwe hardsteen, uitgevoerd in laatbarokstijl in de eerste helft van de 18de eeuw: kwarthol geprofileerde rondbooglijst met sleutel, op meer uitgewerkte stijlen gevat tussen imposten en neuten; gestrekte tussendorpel en recente beglazing in het bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1830 Modern Archief 561/2.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gouden Duyve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4267 (geraadpleegd op ).