erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen

bouwkundig element
ID
42672
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42672

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aan de rand van het bos, éénbeukige kapel van drie traveeën, verstevigd door hoge steunberen en uitlopend op een blinde semi-zeshoekige apsis. Gerestaureerde gevel van bak- en zandsteen, met barokke invloed (onder meer rolwerkversiering) die bekroond is met een beschadigd fronton, verrijkt door een verminkt medaillon met voorstelling van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Soms gedateerd 1661 (oorsprong?). Zijbeukvensters lijken echter dichter bij de 18de eeuw waarop het jaartal 1715 onder het doksaal wijst.

Mobilair. Ensemble uit die tijd met onder meer een portiekaltaar en eigenaardige zijaltaren uit de 18de eeuw doch barokbiechtstoelen met jaartal 1664.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Het Zoet Water

  • Is deel van
    Oud-Heverlee


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42672 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.