Barokpoortje

Straat Korte Nieuwstraat

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Achteruitgang van Melkmarkt 15

omvat de bescherming als monument Barokpoortje
gelegen te Korte Nieuwstraat 4 (Antwerpen)

Beschrijving

Deuromlijsting in classicerende barokstijl uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het poortje vormt de achteruitgang van het pand ”de Drij Keerse en Parijs” aan de Melkmarkt, en is geïntegreerd in het pand ”Gouden Duyve” in de Korte Nieuwstraat.

Rechthoekige deuromlijsting uit beschilderde blauwe hardsteen, met een geprofileerd kwarthol beloop op neuten, afgewerkt met een gestrekte waterlijst. Het bovenlicht in de vorm van een ovaal radvenster, is gevat in een vlakke omlijsting met vleugelstukken, oren en een sluitsteen, onder een gekorniste, gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Houten deur met beslag, en ijzeren waaier. De achterliggende binnenplaats biedt uitzicht op de achtergevels van de huizen aan de Melkmarkt.

Auteurs: Braeken, Jo