Maria Magdalenakapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Oud-Heverlee
Deelgemeente Vaalbeek
Straat St.-Magdalenaweg
Locatie St.-Magdalenaweg 8, Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Oud-Heverlee (actualisaties: 13-09-2006 - 25-09-2006).
  • Adrescontrole Oud-Heverlee (adrescontroles: 18-07-2007 - 18-07-2007).
  • Inventarisatie Oud-Heverlee (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Maria Magdalenakapel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Eénbeukige bakstenen constructie voorzien van een met leien afgedekte voorgevel, met deur van circa 1880, en bekroond met een klokkentorentje; muurwerk in slechte staat.

De zijgevels tonen zeer duidelijk het verruimingsproces aan: vlak koor en zuidsacristie van 1880 (gevelsteen in de koorsluiting). Middentravee op een sokkel van ijzerzandsteen in breuksteenverband met laatgotisch venster van zandsteen; twee bijgevoegde westtraveeën op een plint van gehouwen zandsteen, verlicht door vier kleine steekboogvenstertjes uit de tweede helft van de 18de eeuw. Gelambriseerd gewelf. Recente dakbedekking.

Mobilair. In de beuk: "Christus op den kouden steen", Maria Magdalena (Mechelse school?) en laatgotische Calvarie (16de eeuw).

Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs: Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline & de Crombrugghe, Anne

Datum tekst: 1971

Aanvullende informatie

In 1871 werd er door provinciaal architect Louis Van Arenberg een plan opgesteld voor de restauratie en vergroting van de kapel. Niet enkel het koor werd vergroot met toevoeging van een sacristie, maar er werd ook een extra travee ten westen toegevoegd. De opbouw van westgevel dateert dus uit deze periode.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, dossier Maria-Magdalenakapel Vaalbeek.

Verwinnen, Katrien (27-02-2017 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Vaalbeek

Vaalbeek (Oud-Heverlee)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.