Parochiekerk Sint-Joris

Beschrijving

Neoclassicistisch bouwwerk (begin 19de eeuw). Het koor werd misschien herbouwd op een laatgotische sokkel.

Mobilair. Gotische Calvarie (begin 16de eeuw); kleine beelden (volkskunst, 18de eeuw); liturgisch meubilair in Louis XVI-stijl (laatste kwart 18de eeuw).

Aanvullende informatie

In de kerk bevindt zich een opmerkelijk orgel. Het werd gebouwd in 1858 door Henri De Volder uit Brussel. Tussen 1890 en 1904 werd het orgel getransformeerd door A. D’Hondt uit Kessel-Lo.

Het orgel is een éénklaviersorgel, zonder pedaal. De orgelkast is een sobere vier voetskast. De kast stond vroeger vooraan op het doksaal, doch is achteruit en zijwaarts geschoven. De windlade, windkanalen, magazijnbalg met handpompbediening en registertraktuur zijn origineel bewaard.

• FAUCONNIER A., ROOSE, P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen : een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel, 443-445.