Pastorie Sint-Petrusparochie

Gemeente Rotselaar

• Adrescontrole Rotselaar (adrescontroles: 18-07-2007 - 18-07-2007).
  • Inventarisatie Rotselaar (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

is beschermd als monument Pastorie Sint-Petrusparochie met omheiningsmuur en poort

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Pastorie Sint-Petrusparochie en tuin

Beschrijving

Ommuurd twee verdiepingen hoog dubbelhuis met zadeldak, op het fronton van de zijhalsgevel gedateerd 16(2?)1.

Traditionele bak- en zandsteenbouw met gebruik van ijzerzandsteen onder meer voor de plint; hoekkettingen, speklagen en oorspronkelijk kruiskozijnen die op de bovenverdieping voorzien zijn van strek met aanzet- en sluitstenen van witte steen. Fraaie zijhalsgevel (schouderstuk + acht treden) eveneens verlevendigd met speklagen en bekroond met een renaissancistisch getint fronton geschraagd door twee volutes; rechthoekig venstertje met vlakke omlijsting, klein entablement en fronton. Vergrote vensters en aangepaste deuren.

Omheiningsmuur van ijzerzandsteen in groot en regelmatig verband. Geprofileerde inrijpoort met jaartal 1644.