erfgoedobject

Hoeve Het Lobos

bouwkundig element
ID
42742
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42742

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve Het Lobos
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Loboshof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Hoeve Loboshof met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Rechts van de baan staat het "Loboshof". Hoeve met afzonderlijk boerenhuis en stallen uitziende op het voorhof. Dubbelhuis met één verdieping en zadeldak, gedateerd 1765 (verankeringen).

Baksteenbouw met schaars gebruik van zandsteen. Vlakke omlijstingen rond de kruisvensters. Eenvoudige korfboogdeur voorzien van een naar onder uitstekende sluitsteen, ovaal bovenlicht; muizentand als kroonlijst; smalle vensters met middenkalf in de achtergevel.

Stalvleugel voorzien van een gelijksoortige lijst boven de grondig gewijzigde deur- en vensterindeling.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :

Aanvullende informatie

De omgeving van de hoeve bestaat uit de resten van de voormalige gracht ten noorden en westen van de hoeve, het erf en de onmiddellijke natuurlijke omgeving. Ten westen van de hoeve ligt een verkaveling, ten oosten glooiend akkerland.

  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000453, Loboshoeve, verslag KCML G. Van der Linden en verslag J. Weyns, 1971, 1972.
Auteurs : Foubert, Annemie
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Het Lobos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42742 (Geraadpleegd op )