erfgoedobject

Hoeve Craenenburg

bouwkundig element
ID
42757
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42757

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Craenenburg
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Craenenburg
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

L-vormige hoeve in bak- en zandsteenbouw uit de 17de-18de eeuw. Middenvleugel met één verdieping en zadeldak uit de 17de eeuw; brandmuren met schouderstukken; zandstenen plint met afschuining, voormalig kruisvenster met dubbele ontlastingsboog overspannen door een grote; fraaie rondbooginrijpoort op geprofileerde posten en afgeronde waterlijst met loodrechte uiteinden; fries van overhoekse en rechte muizentand; fraaie trapdakvenster aan de binnenhofzijde.

Aanpalend karrenhuis uit de 18de-19de eeuw. Aan de andere zijde, hoekpaviljoen met twee verdiepingen afgedekt met een tentdak uit de 19de eeuw. In het verlengde van laatstgenoemde: stallen met zijtrapgevel uit de 17de eeuw; volledig gewijzigde gevelindeling; aan de erfzijde lagere bijbouw met muurvlechtingen. Recente schuur.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve Craenenburg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42757 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.