erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
4276
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4276
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met enkelhuisopstand uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De gevel en het interieur werden in 1987 grondig verbouwd.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en gietijzeren borstwering. Registers van rechthoekige muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping met oren, op de lagere tweede verdieping met lekdrempel op voluutconsoles; gietijzeren parapetten. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries met spiegels en rozetten en een houten kroonlijst met tandlijst en klossen vormt de gevelbeëindiging. De twee benedenvensters werden verbouwd tot winkelraam.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 86#87085.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4276 (Geraadpleegd op )